Dermatita atopică este o afecțiune cutanata cronică, pruriginoasă (cu mâncărimi), foarte comună la copii dar care poate să apară la orice vârstă. Este cunoscută de asemenea și sub numele de eczemă atopica. Dermatită atopica este printre cele mai comune forme de dermatită.
Cauzele dermatitei atopice la copii
Cercetarile au identificat o serie de cauze, factori de risc si factori declansatori ai dermatitei atopice.
Cauze ale debutului dermatitei atopice
Dermatita atopica la copii este cauzata de o combinatie de factori genetici si imunologici. Dermatita atopica poate aparea pe fond genetic, atunci cand este afectata o gena, dar poate avea si alte cauze, afectiunea fiind mediata de sistemul imun. Oamenii de stiinta au identificat cateva posibile cauze ale dermatitei atopice la bebelusi si copii:
- Disfunctie a barierei cutanate – o mutatie a genei FLG (filaggrin) ar putea fi cauza dermatitei atopice. Se pare ca aceasta gena codifica proteina profilaggrin implicata in mentinerea barierei cutanate. Acest lucru inseamna ca gena FLG ajuta la mentinerea umiditatii pielii si la apararea pielii impotriva microorganismelor si alergenilor. O disfunctie a genei FLG inseamna ca exista si o disfunctie a acestui mecanism de aparare. De asemenea, si alti factori sunt implicati in bariera cutanata, cum ar fi unele grasimi sau peptide. Disfunctia acestora poate favoriza dermatita atopica.
- Disfunctie imuna – in cazul pacientilor cu dermatita atopica, s-au identificat si anumite tulburari ale sistemului imun. Se pare ca acestia ar avea un numar crescut de celule imune TH2 (limfocite T helper de tip 2), celule imune care afecteaza functionarea genei FLG si altor factori ai barierei cutanate.
Complicații și evoluție
Cele mai frecvente complicații ale dermatitei atopice sunt suprainfecțiile secundare (bacteriene, virale, fungice).
Evoluția bolii este variabilă, cu perioade de acutizare și de acalmie. În absența tratamentului leziunilor pot persista luni sau ani de zile. În 40% din cazuri se înregistrează remisiune spontană în perioada copilăriei. Între 30-50% dintre copiii cu dermatită atopică pot dezvolta astm sau rinită alergică pe parcursul vieții. Majoritatea pacienților prezintă dispariția sau ameliorarea simptomatologiei la vârsta adultă.
Tratament
Având în vedere că dermatita atopică nu poate fi vindecată, scopul este menținerea sub control a bolii și menținerea calității vieții pentru pacient și familie. Tratamentul constă în evitarea factorilor declanșatori, ceea ce implică o evaluare alergologică riguroasă, efectuându-se teste alergologice cutanate, atât Prick, cât și Patch, dar și teste de tip IgE specifice sau teste de provocare. Avem ca scop controlarea pruritului, reducerea inflamației și refacerea barierei cutanate. Menținerea sub control a bolii constă în refacerea barierei cutanate prin utilizarea emolientelor, evitarea iritanților cutanați și efectuarea unui tratament specific antiinflamator în perioadele de acutizare.