Dermatoscopia – principala modalitate de depistare a cancerului de piele
Dermatoscopia este testul prin care sunt examinate alunițele, iar astfel poate fi depistat un cancer de piele în stadii incipiente. Este recomandat ca orice pacient care are alunițe să meargă la medicul dermatolog pentru o dermatoscopie.
Dermatoscopul este practic un microscop care mărește imaginea de 50 de ori și le permite medicilor să vadă minime modificări în profunzimea tesutului cutanat.
Procedura este simplă, fiind analizată fiecare aluniță în parte. Chiar și în cazul pacienților cu sute de alunițe este examinată atent fiecare leziune pentru a căuta eventuale modificări.
Atunci când în urma dermatoscopiei se observă modificări, trebuie știut că acestea sunt normale la femeile gravide sau cele care abia au născut, pentru că leziunile nevice se modifică în sarcină, la fel și la copii, pentru că ei în general au leziuni nevice în creștere, precum și la pacienții care s-au expus la soare sau la solar. De asemenea, leziuni semnificative dar nepericuloase se pot observa și la persoanele care au urmat proceduri de epilarea definitivă, cu laser sau IPL, iar alunițele nu au fost protejate.
Dermatoscopia poate fi efectuată la orice persoană, de la copilul foarte mic până la adultul în vârstă. Procedura este non-invazivă, nedureroasă și atraumatică.
Se recomandă ca dermatoscopia să fie făcută o dată pe an. Însă, când se depistează leziuni nevice suspecte, dar nu există totuși o suspiciune înaltă de melanom, pacientul este rechemat la control la trei sau la șase luni. Atât la prima vizită la cabinet, cât și la a doua vizită, medicii iau imagini ale leziunilor pentru a le compara și a vedea dacă au apărut modificări. Dacă leziunea a evoluat aceasta va fi excizată înainte de a deveni melanom.
Dr.”M „
Dermatologie #Dermatologia PEDIATRICA #
Estetică #