Dr.”M”
Dermatologie #ESTETICA #DERMATOLOGIE PEDIATRICA #
Cred ne intereseaza pe toata lumea ce este acidul hialuronic???
Care este diferenta intre botox si acid hialuronic ???
Si multe alte aspecte cu care puteti sa va documentati in acest articol
Dermatologie cu Pasiune!
Follow Me!
Tratamente cu acid hialuronic
Ce este acidul hialuronic ?
Acidul hialuronic … în primul rând nu e un acid. Prezent în componența multor produse antiaging, acidul hialuronic sau hialuronatul este de fapt o polizaharidă, un carbohidrat care se regăsește la nivelul pielii și articulațiilor, în țesutul conjunctiv și în oase.
El are proprietatea de a reține apa împreună cu alte substanțe nutritive în țesuturi, asigurând hidratarea acestora și devine astfel responsabil de un ten întins. Un gram de acid hialuronic poate susține în organism până la 6 litri de apă. Organismul nostru produce acid hialuronic dar odată cu înaintarea în vârstă cantitatea produsă scade.
Pe lângă utilizările din cosmetică, acidul hialuronic se folosește și în compoziția unor crème care tratează arsurile solare (menține pielea hidratată) în picăturile împotriva uscăciunii ochilor (pentru că se găsește în mod natural în fluidul din cavitatea orbitală) sau în tratarea bolilor articulare (prin injecții care pot reduce durerile asociate osteoartritei) și multe altele.
Fillerele (denumirea provine din limba engleză to fill – a umple) reprezintă o categorie de substanțe injectabile utilizate în estetică în scopul rejuvenarii, al corectării unor defecte faciale sau al remodelării unor structuri anatomice. Ele acționează prin augmentarea și/sau refacerea volumului de la nivelul zonelor țintă. Utilizarea fillerelor în medicina estetică vizează corectarea unor defecte (asimetrii congenitale, cicatrici, etc) sau corectarea modificărilor ce țin de procesul natural de imbatranire a organismului.
Istoric
Fillerele injectabile sunt utilizate de peste un secol în scop cosmetic: parafina a fost utilizată la începutul secolului XX iar în 1953 a fost utilizat pentru prima dată siliconul lichid ca substanță de umplere. Datorită numeroaselor efecte adverse, în 1991 FDA interzice utilizarea siliconului lichid ca filler injectabil. În ultimii ani, siliconul lichid se pare ca traversează o perioada de reabilitare. Deși produsul destinat injectării cutanate a fost interzis în SUA, au apărut recent produse din silicon aprobate de FDA pentru uz oftalmologic . Actualmente, produsele pe bază de silicon lichid utilizate in dermatocosmetologie, sunt în realitate produse destinate uzului oftalmic.
În 1981 a fost aprobat in SUA primul filler resorbabil pe bază de colagen bovin.
În anul 2004 primesc certificare primele fillere conținând acid hialuronic, fapt ce a generat o adevarată revoluție in dermatoestetică. În prezent numărul tratamentelor de estetică pe bază de acid hialuronic e depășit, la nivel global, doar de cel cu toxina botulinică. Popularitatea în crestere a acestei proceduri poate fi explicată prin faptul că nu necesită o perioadă de recuperare lungă (pacientul își poate relua activitatea imediat după efectuarea procedurii), prin durata redusă a procedurii în sine (o sedință durează între 30-120 min), precum și prin profilul bun de eficacitate și siguranță al fillerelor .
Pentru a scădea riscul de efecte adverse post tratament de estetică vă recomand să vă informați înainte de a decide! Intrebați medicul ce produse vă injectează, dacă sunt sau nu aprobate.
Cum se realizează un tratament cu acid hialuronic
Prezent în crème, acidul reprezintă doar o soluție puțin eficientă si mai ales temporară de estompare a ridurilor, deoarece moleculele de acid din creme sau seruri sunt de mari dimensiuni și nu pătrund în straturile profunde ale pielii.
Fillerele au o mare versatilitate putând fi utilizate pentru corectarea ridurilor statice ale feței (șanțurii nazolabiale, riduri peribucale, riduri labio-mentale) ale gâtului corectarea aspectului buzelor (conturare și volum), corecția de volum a obrajilor sau bărbiei, definirea liniei mandibulare, corectarea cearcănelor, etc.
Un avantaj considerabil este posibilitatea de reversie a efectului injectării de acid hialuronic prin utilizare de hialuronidază. Astfel, în cazul injectării excesive sau inadecvate de acid hialuronic, administrarea de hialuronidază va determina topirea acidului cu dispariția efectului nedorit..
Înaintea injectării se aplică o cremă anestezic (pentru diminuarea durerii provocate de înțepătură) Procedura în sine durează, după cum spuneam intre 30 -120 minute, în funcție de complexitatea cazului; postprocedura se poate relua activitatea.
Beneficii ale injectării cu acid hialuronic
Pe lângă remodelare și un contur îmbunătățit al zonei injectate, efectele sunt de hidratare profundă și creștere a elasticității și fermității pielii.
Efectele tratamentului pot sa aibă o durată variabilă – între 6 luni și 2 ani, in funcție de tipul de acid hialuronic folosit (de exemplu mai dens pentru remodelarea trăsăturilor, mai puțin dens pentru zona cearcănelor), dar și de organism. Noile tipuri de acid hialuronic care sunt folosite in tratamentele cosmetice se absorb mai greu, iar efectele pot dura chiar si pana la doi ani, inainte sa fie necesara reinjectarea cu acid hialuronic.
Chiar dacă este un procedeu minim invaziv, injectarea cu acid hialuronic poate avea efecte secundare, precum roşeaţă vânătăi şi umflături, care dispar însă în 1-3 zile. După intervenţie se vor evita câteva zile duşurile cu apă foarte fierbinte, sauna, solarul şi masajul zonei injectate.
Contraindicatii
Tratamentul cu acid hialuronic nu este recomandat
in primele saptamani dupa un peeling facial sau dupa o terapie cu laser
femeilor însărcinate sau care alăptează
persoanelor cu boli autoimune, diabet sau tulburări ale sistemului imunitar.
in cazul unor alergii la substanţele din compoziţia injecţiei.
pentru cei care urmează un tratament cu anticoagulante sau antiinflamatoare,
Pentru a preveni reacţile adverse, se recomandă evitarea anumitor medicamente cu o săptămână înainte de procedură, precum antiinflamatoarele, aspirina sau anticoagulantele.
Mare atenție însă, deși e o substanță prezentă în mod natural în corpul nostru, modul în care se administrează poate avea efecte secundare. Dacă aceste injecții sunt administrate greșit sau conțin soluții de proveniență incertă, pot apărea complicații nedorite: asimetrii, formarea unui granulom, necroza, sau rezultate inestetice.
Un mare NU, de care vă recomand să țineți cont este folosirea de acid hialuronic din fiole deja desfăcute. Ne putem alege cu surprize greu de anticipat daca persoana pentru care s-a folosit fiola deja desfăcută a avut vreo afecțiune transmisibilă. De la HIV la hepatită, toate se pot lua prin contaminarea cu acul de seringă. Eventuala economie de costuri pe partea de tratament injectabil nu justifică riscurile asociate.
Orice pacient care apelează la terapii de estetică trebuie să aprecieze siguranța procedurii, rezultatele tratamentului și garanța unui efect natural!
Follow Me!
Weekend fain dragi pacienti si prieteni ai CABINET DR. „M”!
DERMATOLOGIE CU PASIUNE
Întotdeauna activate
#text preluat