ACNEEA
AFECTIUNEA CARE NE DEPRIMA ADOLESCENTA SI MATURITATE NE SCADE STIMA DE SINE SI INCREDEREA
DR.”M”
CITEVA INFORMAȚII:
De ce apare și cum se poate vindeca acneea
Acneea este o afecțiune care apare la 50% din adolescenți și 5 % dintre adulţi. Dacă punctăm și faptul că adolescenţa este perioada la care se dezvoltă imaginea de sine, iar societatea pune tot mai mult accent pe aspectul fizic- căci suntem bombardați zilnic de imaginile unor chipuri şi corpuri perfecte- ne dăm seama de ce apariţia coşurilor este foarte greu acceptată de către adolescent. Tendința de izolare, sentimentele de frustrare, ruşine sau furie, afectează încrederea în sine. Există riscul ca un adolescent cu acnee să dezvolte dorinta de evictie socială din frica de a fi privit şi evaluat negativ de către cei din jur, tocmai de aceea consider ca acneea trebuie tratată cu seriozitate. Un consult dermatologic efectuat la aparitia primelor semne de acnee ne scutește de multe bătăi de cap ulterior; si încă nu am atins subiectul și mai delicat al cicatricilor post acnee.
Ce este acneea ?
În termeni medicali, acneea e o boală inflamatorie a foliculului pilosebaceu, cu patogeneză multifactorială. Nu este boală infectioasă și nici nu e determinată de igiena precară. Ea poate persista din adolescență până la maturitate; există forme care pot debuta la vârsta adultă. Leziunile cele mai des întâlnite sunt reprezentate de comedoane (puncte albe sau negre), papule, pustule şi noduli, localizate cel mai frecvent pe zonele seboreice (faţă şi trunchi).
Glandele sebacee ale pielii, atașate de foliculii de păr, secretă o substanță numită sebum. Porii și foliculii se pot înfunda cu un amestec de sebum, celule moarte, bacterii sau alte substanțe, formând puncte albe și puncte negre sub suprafața pielii.
Punctele albe numite comedoane inchise -apar atunci când amestecul blocant e sub suprafața pielii, formând o umflătură de culoare albă.
Punctele negre numite comedoane deschise – apar atunci cand sebumul ajunge in contact cu aerul, melanina din sebum se oxideaza ducand la aparitia acestora.
Leziunile inflamatorii : papule, pustule, noduli, chiste – apar atunci cand amestecul nu e eliminat, iritând țesuturile adiacente și provocând inflamații. Netratate corespunzator, acestea măresc considerabil riscul de apariție a cicatricilor permanente (urme postacnee) , acestea fiind mai greu de tratat decât acneea activă.
La apariția acneei contribuie factori genetici (numărul, mărimea şi activitatea ulterioară a glandelor sebacee este moştenită) şi factorii endocrini (activitatea glandelor sebacee este influeţată de hormonii androgeni, secretaţi de glanda suprarenală şi gonade (ovar şi testicul). La pubertate, glandele sebacee sunt hiperactive datorită modificărilor hormonale din organism.
Datorita secretiei crescute de sebum si a ingrijirii inadecvate a pielii grase porii se obstruează şi au loc modificări ale florei microbiene rezidente: Propionibacterium acnes – anaerob (în partea profundă a foliculului), stafilococ – aerob (în partea distala a foliculului) , ducand la aparitia comedoanelor care apoi se inflameaza determinand leziuni inflamatorii. Comedonul este leziunea sine qua non în acnee.
Partea delicată e dată de faptul că informația preluată de multe ori din surse nesigure îl determină pe adolescent să se trateze singur, iar când ajunge la dermatolog a încercat deja acasă câteva remedii care nu au funcționat. Diagnosticul acneei trebuie pus de catre medicul dermatolog in urma examinarii fiecărui caz. Medicul determină gradul de severitate a acneei și tipul de acnee cu care se confruntă pacientul.
În cadrul unui consult, orice dermatolog are în vedere analiza istoricului medical (când au apărut leziunile, ce tratamente s-au urmat, dacă există legatură între consumul anumitor alimente şi agravarea leziunilor de acnee), analize medicale specifice, evaluare endocrină , evaluare ginecologică , dacă este cazul.
Acneea la adult
Statistic, femeile sunt cele mai afectate, iar una din explicații a fost folosirea unor produse cosmetice inadecvate – mai ales cele de camuflaj, pudră şi fond de ten. Sunt mai susceptibile femeile care au avut acnee în pubertate sau adolescenţă, leziunile fiind localizate cel mai adesea în etajul inferior al feței. Multe din componentele produselor cosmetice pot determina coşuri: lanolina, vaselina, uleiuri vegetale şi minerale, pigmenţi. Daca aveti ten gras sau mixt evitați să aplicati pe față creme grase sau formule de tip ulei pentru că ele în mod invariabil vor genera leziuni de tip acnee datorita efectului ocluziv al bazei.
Acneea se poate declanşa şi ca urmare a expunerii la locul de muncă la diverşi iritanţi (praf, substanţe medicamentoase, substanţe chimice, hidrocarburi aromate clorinate, uleiuri, gudroane), fum de ţigară etc.
În cazul adulților, stresul influenţează masiv echilibrul hormonal, favorizând apariţia acneei prin cresterea secretiei de sebum . Am întâlnit acnee la clor – atenție deci la frecventarea piscinelor clorinate intens, acneea mecanică (traumatisme mecanice – stoarcere, frecare), acnee la detergent (persoane care se spală prea des pe faţă), acnee determinată de medicamente (corticoizi – sistemici şi topici, anticonvulsivante (fenitoin), izoniazide, vitamina B12, steroizi anabolizanti, iodul.
Persoanele cu tulburări endocrine, cum ar fi sindromul ovarului polichistic, hiperandrogenism, hipercorticism şi pubertate precoce au risc crescut de a dezvolta acnee.
Cum se vindecă acneea.
Vestea bună este că acneea se tratează!
Din păcate nu există o soluție universal valabilă iar vindecarea în acnee se produce lent, după 3-6 luni de tratament. Tratamentul și monitorizarea ulterioară sunt esenţiale şi dupa ameliorarea leziunilor și pentru a preveni recidiva. Pacientul trebuie să urmeze un ritual zilnic de îngrijire a tenului, cu produse adecvate. Igiena feţei nu trebuie să fie agresivă. Fără acordul medicului este riscantă folosirea oricărui tip de cremă, deoarece alegerile făcute doar după mesajul de marketing pot agrava situația. Există cazuri în care, pe parcursul tratamentului apare o ușoară descuamare, roşeaţa, mâncarime (prurit), acestea fiind de fapt ”un rău necesar” și care vor dispărea după câteva zile.
Tratamentul dermatologic variază în funcție de natura si severitatea acneei, dar și în funcție de vârsta pacientului. Se pot propune următoarele tipuri de tratament:
Tratament topic , se aplică direct pe suprafața pielii și care poate acționa diferit, unele elimină bacteriile în timp ce altele reduc cantitatea de sebum pentru a împiedica blocarea porilor și foliculilor. Ele se aplică pe toată fața nu doar pe zonele afectate. Tratamentele topice pot conține peroxid de benzoil, acid azelaic, retinoizi , antibiotice, acid salicilic; aceste substanțe fiind in concentrații și combinații diferite. Medicul va determina cel mai bun tratament pentru fiecare caz în parte.
Tratament sistemic – pentru cazuri severe, unde s-au format chisturi și zone foarte inflamate. În funcție de particularitățile fiecarui caz, medicul ar putea prescrie: antibiotic, anticonceptionale și alte medicamente ce influențează activitatea hormonală, isotretinoin –medicament folosit în cazurile severe care nu au gasit rezolvare cu tratament local.
Intervenții minim invazive: tratamente cu laser, curățare chimică (chemical peel), drenaj sau extragere.
Factori agravanți pentru acnee
Stresul – expunerea îndelungată la stres poate contribui la agravarea acneei existente, nu este declanșator pentru această afecțiune.
Medicamentele – tratamentul cu medicamente pe bază de corticosteroizi, testosteron sau litiu poate declanșa sau agrava acneea.
Dieta – studiile indică faptul că anumite alimente precum cele bogate in carbohidrați (pâinea, chipsurile, produsele de patiserie) pot agrava acneea.
Vârsta – adolescenții sunt mai predispuși pentru că în organismul lor au loc o serie de modificari hormonale care declanșează apariția coșurilor.
Cosmeticele– alegerea unor produse de ingrijire inadecvate tipului de piele pe care il aveti poate duce la aparitia acneei.
Cum îngrijim tenul acneic
atenție la curăţarea tenului – în fiecare dimineaţă şi seara folosim produse specifice (de preferat gel sau spumă de curăţare, nu doar demachiant);
aplicarea tratamentului convenţional dermatologic (cremă sau gel, dimineaţa şi/sau seara) se face doar pe tenul curat; tratamentul trebuie sa fie recomandat de catre un medic dermatolog!
este obligatorie utilizarea unei creme cu factor de protecţie solară dimineaţa (o parte din tratamentele antiacneice topice sau orale sunt fotosensibilizante);
în cazurile mai blânde, se poate folosi un gel exfoliant pentru faţă de 2 ori pe săptămână (pentru îndepărtarea celulelor moarte şi pentru a deschide blând pustulele – leziunile cu puroi, fără a le traumatiza cu unghiile).
Alte sfaturi pentru a gestiona situația
evitaţi consumul de dulciuri (ciocolată, prăjituri, îngheţată, bomboane, zaharuri rafinate), paste făinoase rafinate, chipsuri, produse tip fast-food,
nu stoarceţi, nu atingeţi, nu frecaţi leziunile. Deși aparent lucrurile arată mai bine pe moment, în loc de o leziune vor apare 3, apoi 5, pentru că sebumul infectat va activa foliculii vecini. Vor rămane pete pigmentare (maro) şi cicatrici permanente!
schimbați de două ori pe săptămână aşternutul. Pe faţa de pernă rămân microbi, transpiraţie şi este esenţial să le schimbam des !
. Pentru un diagnostic corect și complet al unor posibile probleme medicale, va rog să vă adresați unui medic înainte de a iniția orice demers terapeutic. În analiza unor aspecte legate de dermatoestetică vă recomand să apelați la un consult medical de specialitate.( TEXT PRELUAT)
FOLOW ME!!
INTOTDEAIUNA ACTIVITATE!