Dermatologie Mihaela Popa

Categorii
Dermatologie

Eritemul cronic migrator

ARTICOL DE VARA

SPER SA VA FIE DE FOLOS !

Eritemul cronic migrator

Pentru că tot mai multă lume preferă vacanțele în natură, am redactat un scurt articol despre efectele mușcăturii de căpușă.

Căpusele sunt insecte parazite. O bună parte din capușe nu transmit boli și nici nu determină apariția unor probleme de sănătate. Altele insă, reprezintă principalul vector al bolii Lyme.

Eritemul cronic migrator este primul semn al mușcăturii de căpușă si este primul stadiu al bolii Lyme. In urma muscăturii capușă poate transmite o bacterie din familia spirochetelor, Borrelia burgdoferi, responsabilă de apariția bolii Lyme.

În acest articol veți afla:

Cum se manifestă boala Lyme

Care sunt soluțiile de tratament în boala Lyme

Recomandări cu caracter preventiv

Cum se manifestă boala Lyme

Boala Lyme evoluează în 3 stadii:

– Faza primară se manifesta printr-o leziune numită eritem cronic migrator, ce apare in decurs de 3 săptămâni după înțepătura căpușei. Acesta se prezintă ca o roseață cutanată la început papuloasă și inflamatorie, centrată pe locul înțepăturii, care se intinde in mod concentric, formând un inel. Eritemul poate fi însoțit de febră, dureri articulare si musculare. Leziunea cutanată dispare in cateva saptamani. Există însă și situații în care reacția cutanată este minimă. Este recomandat ca după o mușcătură de capușă să monitorizați cu atenție pielea pentru a nu omite această primă fază a bolii Lyme.

– Faza secundară aduce pusee de eritem, manifestari neurologice, manifestari cardiace si dureri articulare de origine inflamatorie. Ea durează de la câteva săptămâni pană la câteva luni.

– Faza III poate să apară după mai mulți ani de la momentul înțepăturii; ea asociază o acrodermatită cronică atrofiantă, afectarea uneia sau mai multor articulații si posibile afectări cerebrale.

Pentru un diagnostic exact medicul va avea în vedere:

informații epidemiologice:provenienţa din zonă endemică, anotimpul cald, profesii care expun pacientul la contactul cu căpuşe, activitate in natura.

informații clinice:prezenţa eritemului migrator cronic

examene serologice prin determinarea IgM, IgG prin testele ELISA, imunofluorescenţă, indirect prin Western-Blo ;

In cazuri complexe si avansate de boala se poate recurge la tomografie computerizată (CT) cerebrală, rezonanţă magnetică nucleară (RMN); examen neurologic, oftalmologic, examenul l.c.r., teste hepatice (TGP, TGO – crescute), anemie, LDH crescut, hematurie microscopică.

Soluții de tratament pentru boala Lyme

Tratamentul const în antibioterapie, care tratează manifestarile clinice debutante și previne manifestările neurologice tardive. Boala poate lăsa sechele indeosebi neurologice sau cutanate.

Tratamentul etiologic – prevede antibioterapie administrata oral (cu excepţia neuroboreliozei unde se indică tratament intravenos) cu:

– doxiciclină, timp de 21 zile (excepţie copiii şi femeile gravide);

– amoxicilina, timp de 21 ( pentru tratamentul copiilor şi femeilor gravide).

În formele sistemice se administrează penicilină sau cefalosporine de a III-a generaţie, timp de 30 zile.

Tratament simptomatic: antialgice, antitermice.

Atenție, orice tratament trebuie efectuat așa cum a fost recomandat de medic, în urma unui consult amănunțit, respectând exact schema de administrare.

Recomandari cu caracter preventiv

Pentru că în toate situațiile este mult mai ușor să previi decât să tratezi, pentru a ne proteja împotriva mușcăturilor de căpusă se recomandă respectarea unor măsuri de prevenție:

aplicarea unui spray special impotriva insectelor – folosit conform instructiunilor de pe ambalaj sau sfaturilor medicului;

acoperirea unei suprafete cât mai mari de tegument și folosirea unor articole de imbrăcăminte în culori cât mai deschise;

purtarea unor mănusi de menaj sau mănusi speciale in cazul manipularii unor produse, animale sau păsări ce pot fi purtătoare de căpușe;

păstrarea în bună stare a zonelor verzi – tăierea ierbii, greblarea frunzelor uscate;

pulverizarea de insecticide – de preferat care să nu dăuneze mediului .

ARTICOL PRELUAT

DR „M”

DERMATOLOGIE PEDIATRICA #ESTETICA #DERMATOLOGIE #

Follow Me!

DERMATOLOGIE CU PASIUNE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *