Dermatologie Mihaela Popa

Categorii
Dermatologie

Cum putem estompa vergeturile?

Cum putem estompa vergeturile

Vergeturile sunt acele striuri de culoare roz, violacee sau alb sidefate, ce apar pe piele datorită ruperii țesutului elastic și a fibrelor de colagen din derm.

Atunci când pielea este supusă unor tensiuni, de exemplu în sarcină sau în perioadele cu crestere în greutate, se deterioreaza fibrele de colagen si elastină din derm determinând aparitia vergeturilor. Cel mai frecvent, vergeturile apar pe abdomen, pe fese, pe picioare sau pe sâni și afecteaza într-o proporție mai mare femeile decât bărbații.

La femei vergeturile sunt mai frecvente in perioada sarcinii (striae gravidarum), deoarece oscilațiile hormonale din timpul sarcinii favorizează ruperea fibrelor de colagen din piele (aproximativ 80% din femei fac vergeturi pe perioada sarcinii).

Din punct de vedere al structurii vergetura este considerată o cicatrice dermică peste care epidermul atârnă flasc. Diagnosticul se face de catre medic pe baza examinării pielii si pe baza unei analize a antecedentelor medicale ale persoanei. In cazul in care medicul suspectează o dereglare hormonala prin cresterea productiei de cortizol, el poate recomanda investigații.

Ce veți afla în acest articol

Care sunt factorii de risc pentru apariția vergeturilor

Care sunt tratamentele pentru estomparea vergeturilor

Cum se poate preveni apariția vergeturilor

Care sunt factorii de risc pentru apariția vergeturilor

Factori de risc pentru apariția vergeturilor:

practicarea unor activităăți care determină creșterea masei musculare- de exemplu culturismul

administrarea de steroizi

afectiuni precum sindromul Cushing

predispozitia genetică poate creste riscul de apariție a vergeturilor

sindromul Marfan – este o boală genetică ce determină slăbirea fibrelor din structura pielii si cauzează o crestere intr-un ritm neobisnuit fapt ce determina apariția unor vergeturi specifice – striae atrophica

creșterea rapidă la pubertate – în cazul adolescenților. Vergeturile care apar la pubertate (striae distensae) –sunt de forma unor linii sau benzi drepte.

acumularea rapida a kilogramelor

operatiile de augmentare mamară

aplicare topică de lungă durată a dermatocorticoizilor

Care sunt tratamentele pentru estomparea vergeturilor

Vergeturile nu sunt dureroase. Dacă ele generează un disconfort datorită aspectuluiui inestetic, există tratamente care ajută la estomparea lor. Optiunile de tratament sunt variate, incepând de la geluri, creme, laser, loțiuni și chirurgie estetică, fiecare cu avantaje și dezavantaje specifice.

Tratamente topice

Acestea presupun aplicarea pe piele a unor creme care cresc elasticitatea pielii .

Cremele pe bază de retinol sunt recomandate în astfel de situații. Pentru a avea efect insă, aceste creme trebuie sa fie aplicate înainte ca vergeturile sa devina albe.Cremele cu retinol sunt contraindicate in timpul sarcinii.

Cremele care au tretinoin în compoziție (în proporție de ~0,1%) par a fi eficiente (în anumite limite) pentru a ameliora aspectul vergeturilor în 2-3 luni. Acționează în principal pe vergeturile noi și nu sunt indicate în sarcină

Microneedeling

Tratamentul implică folosirea unui aparat cu ace foarte fine care patrund la nivel dermic stimuland productia de colagen la nivelul zonei tratate.După acest tratament se aplică creme antivergeturi.

Mai multe informații despre tratamentele dermapen găsiți AICI

RADIOFRECVENTA TRIPOLARA

Microdermabraziune

Mai multe informații despre microdermabraziune găsiți AICI

Tratament cu laser

Terapia cu laser este eficienta in estomparea vergeturilor.

Vergeturile roșii pot fi estompate cu ajutorul laserului vascular PDL, dar sunt necesare 4-6 ședințe pe aceeași zonă până la o decolorare stabilă.

Vergeturile albe pot fi estompate semnificativ și diminuate cu ajutorul laserului fracționat Co2. Se fac 4-6 ședințe repetate o dată pe lună. Mai multe informații despre tratamentele cu laser găsiți AICI

Tratament chirurgical

Atunci cînd pielea afectată de vergeturi este extrem de flască iar aspectul inestetic este potențat și de piele în exces, se poate recurge la îndepărtarea chirurgicală a pielii afectate. Aceasta este o metoda costisitoare si implica riscurile specifice unei interventii chirurgicale.

Mezoterapia– poate fi asociata celorlalte tipuri de tratamente pentru potentarea rezultatelor.Pe blog gțsiți mai multe informații despre mezoterapie – in articolul ACESTA

Cum se poate preveni apariția vergeturilor

Avand in vedere ca vergeturile nu pot fi tratate ci doar estompate, este indicat ca apariția lor să fie prevenită.

Adoptand un stil de viata sănătos, o dieta echilibrată și mentinând pielea hidratată, riscul de apariție a vergeturilor se reduce.

Femeile însărcinate ar trebui să folosească loțiuni hidratante zilnic, deoarece pielea acestora este supusă unui stres permanent si hidratarea ii va spori elasticitatea.

Trebuie evitate fluctuațiile de greutate

Părinții trebuie să fie atenți la creșterea în greutate a copiilor

Exista pe piață și suplimente care contribuie la menținerea elasticității pielii:

Suplimentele alimentare cu continut ridicat de colagen au rol important in prevenirea aparitiei vrgeturilor.Colagenul reprezinta 70% din totalul proteinelor din piele. Acesta conferă pielii fermitate si elasticitate , stimulând regenerarea celulară.

Vitamina A – poate fi ingerată ori poate fi aplicată local.

Vitamina C – un alt aliat important pentru piele. Vitamina C este vitală pentru buna funcționare a pielii, având un rol important in stimularea colagenului. Ea poate fi administrata oral sau topic.

Vitamina E – un antioxidant puternic, care ajuta la mentinerea sănătății țesuturilor si membranelor pielii, ajutând la prevenirea și tratarea vergeturilor .

Follow Me!

DERMATOLOGIE CU PASIUNE

Întotdeauna activate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *