Dermatita atopica este cea mai comuna forma de eczema si apare mai ales la bebelusi si copii, desi nu e exclus sa apara si la varsta adulta. Dermatita atopica este o afectiune cronica a pielii, cu simptome persistente sau care pot fi declansate de anumiti factori declansatori. Dermatita atopica cauzeaza piele uscata, mancarimi si iritatii. Deoarece dermatita atopica este o forma de alergie, ea poate fi insotita si de astm sau rinita alergica. In cazul bebelusilor si copiilor, dermatita atopica reprezinta o adevarata problema atunci cand nu este gestionata corespunzator, din cauza manifestarilor neplacute pe care le produce.
CUM SE MANIFESTĂ DERMATITA ATOPICA
Erupțiile cutanate de culoare roșie, maro sau violet, asociate cu prurit (mâncărime intensă) sunt printre principalele manifestări. Pielea atopica se caracterizează printr-o uscăciune persistența. Se consideră că, în dermatită atopica, barieră cutanata (cel mai superficial strat al pielii, care ne protejează de agresiunile exterioare – temperatura, raze ultraviolete, alergeni, bacterii, poluare) nu-și îndeplinește funcția de apărare din cauza faptului că nu este integra nici la nivel structural și nici funcțional. Astfel, această barieră permite că la nivelul straturilor profunde să pătrundă alergeni și agenți patogeni care declanșează un proces inflamator urmat de prurit. De regulă, pruritul conduce la grataj (scărpinat), care va determina modificări cutanate și, implicit, scăderea pragului de sensibilitate la stimuli (hiperreactivitate cutanata).
FACTORI DECLANȘATORI
Dintre factorii care pot declansa manifestarile dermatitei atopice, cel mai frecvent sunt evidentiati:
- factori iritanti: sapunuri si detergenti (inclusiv sampoane, geluri de dus si sapunuri lichide), agenti de curatare ce contin alcool, substante care usuca pielea (astringente), parfumuri, tesaturi abrazive ale hainelor (lana, materialele sintetice);
- factori fizici – temperaturi extreme;
- agenti infectiosi: unele studii atesta faptul ca infectia cu Staphylococcus Aureus poate fi un factor de exacerbare important in cazul eczemei atopice;
- factori alimentari – unele studii mentioneaza faptul ca anumite alimente, cum ar fi laptele de vaca si ouale de gaina, pot provoca in mod direct eruptii cutanate specifice dermatitei atopice, mai ales in cazul sugarilor. Alimentele pe baza de polen sunt de o importanta mai mare in cazul adolescentilor si adultilor;
Tratament
Tratamentul dermatitei atopice cuprinde evitarea factorilor declansatori ai leziunilor, controlarea pruritului, suprimarea inflamatiei, refacerea barierei cutanate si inlaturarea anxietatii.
Principalele componente ale terapiei topice in dermatita atopica sunt : emolientele, dermatocorticoizii, inhibitorii de calcineurina.
Mijloacele sistemice de tratament includ agentii imunomodulatori, corticoterapia sistemica, antihistaminicele, fototerapia si sunt folosite in cazuri atent selectate de dermatita atopica (severe, refractare la tratamente topice etc).