Dermatita seboreică este o afecțiune dermatologică reprezentată de inflamația cronică și care se manifestă prin scuame sau coji cu aspect uscat, albicios sau lipicios. Simptomele apar în general în zonele pielii unde glandele sebacee sunt mai abundente: fața, scalpul, urechile, dar și în alte părți ale corpului precum pieptul, zona claviculei sau lângă gât. Pe față, roșeața și scuamele uleioase se formează de obicei pe frunte, în spatele urechilor, în zona sprâncenelor, pe linia de implantare a părului sau chiar în canalul auditiv extern.
Dermatita seboreică este în esență un tip de mătreață mai agresivă, având simptome mai accentuate: pete sau coji roșii pe scalp, piele uscată și uleioasă. Deși nu este contagioasă, poate provoca mâncărime, urme inestetice pe haine și chiar disconfort social. Dermatita este de fapt o formă de eczemă, cunoscută și sub denumirea de eczemă seboreică. Datorită faptului că simptomele sunt asemănătoare cu ale altor reacții alergice sau afecțiuni dermatologice similare precum psoriazisul, poate fi uneori destul de dificil de diagnosticat.
Care sunt modificările ce apar în dermatita seboreică
La adulți modificările apar în special la nivelul extremității cefalice în zona scalpului, cu aspect de leziuni inflamatorii roșii, acoperite de scuame grase alb-gălbui cu aspect caracteristic de mătreață grasă. Procesul inflamator se poate extinde la nivelul zonelor cu seboree crescută care determina tenul gras: frunte, sprâncene, aripile nasului, barbă, retroauricular sau torace anterior, fiind însoțite de prurit.
În cazul sugarilor, dermatita seboreică afectează atât scalpul cât și zonele care vin în contact cu scutecul, în timp ce la adolescenți leziunile se pot extinde de la nivelul extremității cefalice către axile și partea superioară a toracelui posterior (umeri).
Care sunt metodele de diagnostic în cazul dermatitei seboreice
Diagnosticul pozitiv se bazează pe examenul fizic în cadrul examenului clinic efectuat de către dermatolog și poate fi uneori susținut de către investigații suplimentare (biopsie de țesut) care au rolul de a elimina alte afecțiuni care evoluează cu modificări tegumentare similare: pitiriazisul versicolor, psoriazis, dermatita atopica.
Tratament
În cele mai multe cazuri, abordarea terapeutică a medicului este de a prescrie tratamente adecvate, care sunt cel mai adesea antifungice. Pacientul cu dermatită seboreică ar trebui să utilizeze produse non-iritante și să înțeleagă caracterul cronic și recurent, prin urmare, să accepte necesitatea unui tratament de întreținere pe perioade lungi de timp, chiar ani. Antimicoticele sunt sub formă de șampoane și creme pentru față. În unele cazuri, poate fi utilizat, de asemenea, și litiul sub formă de gel. Ar trebui evitată utilizarea pe față a produselor care conțîn cortizon pentru că acesta oferă o calmare rapidă, dar accentuează sensibilitatea pielii și are un efect negativ pe termen mediu. Pe lângă tratamentul propus de medicul specialist sau dermatolog, trebuie să folosești sau să ai casă și anumite produse/plante care te pot ajută în procesul de vindecare.
Dermatita seboreica pe fond de Rozaceea