Psoriazisul vulgar este o afecţiune inflamatorie cronică care, din fericire, prezintă şi perioade de remisiune a bolii, respectiv fără leziuni cutanate. Studiile au demonstrat implicarea atât a factorilor de mediu, cum ar fi stresul, infecţiile (mai des incriminat fiind Streptococul beta hemolitic, implicat în bine cunoscuta faringită), cât şi factorul genetic. Predispoziția la boală poate fi moştenită de la părinţi, riscul fiind mai crescut dacă ambii părinţi prezintă psoriazis vulgar, faţă de doar un părinte.
Creşterea nivelului stresului oxidativ, disfuncţia endotelială şi răspunsul inflamator sistemic reprezintă unele dintre cele mai importante mecanisme implicate în apariţia psoriazisului. Acestea pot explica asocierea psoriazisului cu alte comorbidităţi sistemice de tipul sindromului metabolic (obezitate, dislipidemie aterogenică, hipertensiune arterială, rezistenţă la insulină) sau afecţiunile cardiovasculare.
Există studii în literatura de specialitate care demonstrează creşterea riscului de infarct miocardic şi moarte de cauză cardiovasculară la pacienţii cu psoriazis vulgar(8,9). Psoriazisul sever a fost identificat ca un factor de risc pentru apariţia fibrilaţiei atriale(10).
Numeroase studii din literatura de specialitate atestă existenţa unei legături între dislipidemie şi psoriazisul vulgar. Există studii care chiar au ridicat suspiciunea că un anumit profil dislipidemic (valori crescute ale LDL-colesterolului şi ale apolipoproteinei A1) poate preceda debutul psoriazisului. Obezitatea ar putea reprezenta un factor de risc pentru apariţia psoriazisului, lucru susţinut de date recente obţinute din studii de cohortă. Este demonstrată existenţa unei legături între valoarea crescută a IMC şi activitatea şi severitatea psoriazisului.
Studii epidemiologice recente atestă existenţa unei asocieri între psoriazis şi diabetul de tip 2 sau toleranţa alterată la glucoză, arătând o prevalenţă mai înaltă în cadrul pacienţilor cu psoriazis decât în grupurile de control(
Boala se manifestă prin leziuni roşii, cu scuame, dispuse pe anumite zone (coate, genunchi, scalp, faţa anterioară a gambelor, zona sacrată), dar poate afecta şi tot corpul. Nu numai pielea este afectată, ci şi unghiile. Datorită inflamaţiei sistemice psoriazisul vulgar este strâns legată de bolile cardiovasculare, crescând riscul de infact miocardic, accident vascular cerebral, ateroscleroză sistemică, diabet zaharat, nivele crescute de grăsimi în sânge. Afectarea articulaţiilor este severă, cu distrugerea lor ireversibilă dacă nu se intervine terapeutic corect şi la timp.