Psoriazisul este o boala destul de frecventa, atat in randul barbatilor cat si al femeilor. Vorbim practic de o afectiune care se declanseaza in momentul in care anumite celule din stratul epitelial au o rata de crestere anormala fata de media celorlalte celule din corp.
Fie din cauza unui sistem imunitar deficitar, a stresului, a unor erori sistemice ale glandelor hormonale sau din alte cauze se formeaza practic noi celule pe piele in doar cateva zile in loc de saptamani, luni cum ar fi normal.
Iar corpul uman nu poate integra si procesa acest exces celular si asa ajung sa se formeze leziuni pe multiple suprafete ale pielii. Dar ce declanseaza psoriazisul, cum arata si de ce apare, sunt intrebari la care vom raspunde in randurile care urmeaza.
Cauze
Psoriazisul este considerat o tulburare a sistemului imun care determina pielea sa se regenereze mai rapid decat in mod normal. Nu se cunoaste, insa, care este cauza exacta a acestei probleme imune. Potrivit cercetarilor, atat factorii genetici, cat si cei de mediu au un rol in declansarea bolii. Psoriazisul nu este contagios.
Multe persoane predispuse la psoriazis pot ramane asimptomatice ani buni pana cand un factor de mediu devine declansator. Alte cauze pot fi:
- Infectiile, respiratorii si cutanate
- Clima, in special vremea rece sau uscata
- O rana la nivel cutanat (intepatura de tantar, insolatie severa)
- Stresul
- Fumatul
- Consumul masiv de alcool
- Anumite medicamente
Psoriazisul este o boala dermatologica?
Din pacate, psoriazisul nu se limiteaza la afectarea pielii. Inflamatia care declanseaza formarea placilor cutanate are impact si asupra altor tesuturi si organe. Statistic, 1 din 3 persoane cu psoriazis dezvolta o forma de artrita psoriazica, cu umflarea articulatiilor, care devin dureroase si ale caror miscari sunt limitate. De aceea este importanta diagnosticarea psoriazisului in faza incipienta si tratarea timpurie a afectiunii, pentru a se preveni afectarea articulara.
Simptome psoriazis
Psoriazisul se manifestă prin plăgi care prezintă crustă și îngroșare și au culoarea roșie, fapt care trădează prezența inflamației. Cu toate acestea, manifestarea este particulară la fiecare persoană în parte, astfel că, subiectiv, manifestările pot fi însoțite de prurit, usturime și disconfort, în diferite grade de suportabilitate. Este important de știut faptul că între 10 și 30% dintre pacienți se pot confrunta și cu artrită psoriazică.
Cum poate fi diagnosticat psoriazisul?
Diagnosticarea si initierea precoce a tratamentului sunt foarte importante pentru tratarea psoriazisului.
Diagnosticul se stabileste in baza examenului clinic dermatologic (pentru evaluarea leziunilor de la nivelul scalpului, membrelor, unghiilor), oftalmologic (pentru a evidentia afectarea zonei oculare) si, uneori, reumatologic (daca se suspecteaza un psoriazis articular).
Nu exista un test de sange specific pentru diagnosticarea psoriazisului, insa anumite teste sunt necesare pentru evaluarea pacientilor cu psoriasis.
Tratament psoriazis
În ceea ce privește opțiunile de tratament pentru psoriazis, o primă măsură reprezintă identificarea și îndepărtarea factorilor declanșatori. Tratamentul local poate fi pe bază de agenți topici keratolitici, citoreductori și dermatocorticoizi topici potenți, care sunt eficienți în două treimi dintre cazuri.
O treime dintre pacienți prezintă, însă, forme moderat spre severe, care necesită, pe lângă tratamentul local, medicație sistemică și fototerapie.
Psoriazis palmoplantar și scalp
Psoriazis scalp
PSORIAZIS PALMO PLANTAR
Inainte
Dupa 2 saptamani